Mopeden - en svensk designhistoria

Mopeden är i första hand en rik designhistorisk berättelse med avstamp i svenskt 1950- och -60-tal, den epok då konsumentdesign blev en viktig del i det blomstrande folkhemsbygget. Mopeden föddes genom en lagändring 1952; ett allemansfordon med avsikt att öka arbetarklassens rörlighet i samhället. Utvecklingen blev explosiv, från rudimentärt motoriserade cyklar till genomdesignade ”fartåk”. Industrin såg stora affärsmöjligheter i att varje år sälja nya avancerade modeller till en helt ny och köpstark kundkategori – tonåringarna!

Men tonåringarna var kräsna. Industrin anlitade därför etablerade industridesigners som Sixten Sason, Sigvard Bernadotte, Pelle Petterson och Björn Karlström för att skapa moderna mopeder. Mopeden var ett förprogrammerat fordon med en lagstadgad
toppfart av 30 km/h. Men inspirationen hämtades från amerikanska bilar, jetflyg och rymdraketer!

Med utställningen lyfts mopeden för första gången in i ett designhistoriskt ljus, i en kontext med samtida föremål, med en direkt koppling till kända formgivare. Mopeden har, fram tills nu, mest betraktats som ett nostalgiobjekt och sidospår, frikopplat från formhistoriska reflektioner och analyser. Få andra fenomen i svensk nutidshistoria bär en så stark berättelse – om form, ungdomskultur, industrin, processerna och en tidsanda präglad av en smått obegriplig optimism.

I centrum står de olika formgivarnas arbete och produkter. Här synliggörs exempelvis kopplingar mellan Saab-bilarna och Husqvarnas mopeddesign. Mellan Bernadottes ergonomiska kontorsmaskiner och hans mopedexperiment. Mellan Pelle Pettersons sportbil Volvo P1800 och hans extroverta sportmoped. Och varför fick plötsligt alla coola killars moppar extra högt styre efter 1969?

 

Utställningen visas 29 maj - 26 september 2025